13588942_10209923655227379_1512440740_o1.jpg
Здравей! Това е моят блог и тук ще споделям идеи за повече движение, по-добро хранене и изобщо нещица, които да вземеш по пътя си към по-добро здраве. Приятно пътуване!
РЕСТАРТ НА ДОБРАТА СТОЙКА - МОЕТО ПРЕДИ И СЛЕД

РЕСТАРТ НА ДОБРАТА СТОЙКА - МОЕТО ПРЕДИ И СЛЕД

Ефектът на Ресторативно движение се вижда най-ясно като промяна на обичайната стойка. Иначе аз никак не харесвам типа снимки „преди и след“. Те показват промяна, но всъщност зад тази промяна стоят толкова много елементи!

Тези две снимки са с отстояние от 4 години. Тази изгърбена стойка от първата снимка ми е от малка – дали защото съм била много свита, дали по други причини... Във втори клас ходех на танцова и учителят все ми хващаше и дърпаше раменете назад да се изправя. Което съвсем не е правилният път за корекция, между другото. Но лошата стойка не ми е била проблем сама по себе си, докато не родих първото си дете. Тогава, в комбинация с излишните килограми и липсата на сила се чувствах много зле физически. Болеше ме кръстът и понякога ми се схващаше през нощта, не можех да мръдна. Оттогава и оттам започна за мен едно пътешествие, което не виждам скоро да приключи. В това пътешествие стигнах до Ресторативно движение и там намерих много отговори. В други програми открих полезни упражнения и указания, но така и не разбрах защо правим нещата по този определен начин. Защо това упражнение, а не другото. Защо със свито коляно, а не с изпънато. Защо пръстите да сочат насам, а не натам. Това знание се криеше някъде в небитието.

В Ресторативно движение намерих логика зад всяко движение, което правим, и се научих да разчитам стойката.

Ето какво можете и вие да разчетете в моите снимки „преди и след“:

-> Забележете наклонения напред таз, при мен вследствие от скъсени/стегнати предни бедра и по-точно ректус феморис. При различните хора причината за този наклон може да е различна, но при много хора аз лично виждам нужда да се работи върху мускулите, които сгъват тазобедрените стави. С други думи това е част от ефекта „стол“ или „продължително седене“. И днес, когато се заседя продължително време или шофирам часове наред буквално усещам как ми се сковават предните бедра и имам нужда да ги раздвижа. Та, в класовете давам много упражнения за сгъвачи.

-> Забележете голямата чупка в кръста. Тя се дължи отчасти на наклона на таза и отчасти на слабата долна коремна мускулатура. Ако имате оплаквания от кръста, обърнете внимание на тази чупка – аз ще ви покажа как. Когато след първото ми раждане се оплаках на моя лекар, че ме боли кръстът, той ми обясни при бременност се разтягат сухожилията, един вид измененията са трайни и как просто ще си ме боли. Е, не ме боли.

-> Забележете изнесените напред рамене, което виждам при толкова много жени. Често казвам, че позицията на раменете зависи от другите части около тях, а при жените – особено много се влияе от скъсени или недоразвити гръдни мускули, както и от прекомерна кифоза или изгърбване в средната и горна част на гръбнака. В Ресторативно движение обръщаме специално внимание на това препозициониране на раменете, без да ги държим в напрежение.

Пътят на всеки е различен, но общото ми наблюдение за нас, жените, е, че ние влизаме в бременност физически неподготвени, затова в този период и в периода на майчинство се проявяват болежки и изкривена стойка във всякакви посоки. Ресторативно движение може много да помогне.

Темата в класовете ми за ноември и декември е „Рестарт на добрата стойка“. Фокусираме се върху:

  • Сгъвачи и позиция на таза

  • Раздвижване на гръбнака, включително врата

  • Мобилизиране на раменете и лопатки

  • Стабилно и силно ядро

  • Придобиване на знания за подравняването, които ще ползвате във всички двигателни начинания.

Записването е отворено: https://www.movementaddict.com/virtual-studio

ЕКРАННИ ДЕЦА!?

ЕКРАННИ ДЕЦА!?

ЗА ЗДРАВО ТАЗОВО ДЪНО

ЗА ЗДРАВО ТАЗОВО ДЪНО