13588942_10209923655227379_1512440740_o1.jpg
Здравей! Това е моят блог и тук ще споделям идеи за повече движение, по-добро хранене и изобщо нещица, които да вземеш по пътя си към по-добро здраве. Приятно пътуване!
КЛЕКЪТ – НЕ ТОЧНО УПРАЖНЕНИЕ. ТРЕНИРОВКАТА – НЕ ТОЧНО ДВИЖЕНИЕ.

КЛЕКЪТ – НЕ ТОЧНО УПРАЖНЕНИЕ. ТРЕНИРОВКАТА – НЕ ТОЧНО ДВИЖЕНИЕ.

Преди време обяснявах на една позната какво е Ресторативно движение – програмата, в която се обучавам, и която, смело мога да кажа, промени живота ми. Разказвах за седенето на пода и за клека – как това са движения и позиции, които са естествени за нас и нужни за тялото ни, но са изпаднали от нашето ежедневие. Момичето веднага „захапа“ – припомни си за интервю с Бионсе, в което звездата разказва как прави много клекове, за да поддържа формата си.

Виждаш ли разликата в гледната точка?

Едната е: клякам през целия ден и в тази позиция върша ежедневна работа вкъщи или може би в градината; клякам, за да облекча естествени нужди – съжалявам ако звучи неприлично, но така си е; клякам, за да поиграя с детето си; клякам, докато изработвам нещо с ръцете си и т.н. Също така, клековете ми се случват като част от ежедневието, а не, да кажем, от 8.00 до 9.00 ч. сутринта. Да не говорим, че веднъж клякам с успоредни крака, следващия път единият крак е по-напред от другия, после пък краката са по-разтворени.

Другата гледна точка: през деня седя на офис стол, на стол в ресторант, на диван, на табуретка, на седалката в колата, в метрото. Но вечер е моето време за движение. Отивам във фитнеса след осемте часа в офиса, там ще тренирам здраво в продължение на един час. Така ще се раздвижа добре и ще поддържам добра физическа форма. Клекът ще бъде едно от упражненията ми и ще го изпълнявам с правилна форма, за да нямам проблеми с кръста. Ще следя формата и размера на глутеусите и бедрата си, за да знам дали клековете ми вършат работа или пък трябва да ги заменя с друго упражнение.

Сега видя ли разликата в гледната точка?

Нашата култура казва „Избирай удобствата, които можеш да си позволиш. Но е добре и да се движиш, за да бъдеш здрав, затова ходи в залата, за да спортуваш, няколко пъти седмично“. Или ДВИЖЕНИЕ = ТРЕНИРОВКА/ПРАКТИКА.

Тялото обаче пита: „А останалите 23 часа от деня?“ И не ме разбирай погрешно, обичам спорта и съм минала през много неща, които са ме карали да се чувствам невероятно! Аз самата съм инструктор по зумба и обожавам тези часове!

Идеята на този пост е да внеса малко по-различна гледна точка. Или, тук не става въпрос за клека, а за това как възприемаш идеята за движение. Времето за спорт обикновено е недостатъчно. Но дори и да успяваш да тренираш редовно, разнообразието на движенията в залата ще бъде толкова малко в сравнение с обхвата от движения, на които е способно тялото; натоварването на тялото в залата ще бъде коренно различно от от това, което бихме нарекли естествено движение

Възможно ли е движението да излезе извън залата за тренировки и влезе в ежедневието ти?

Оставям те с новата гледна точка за размисъл. Междувременно пробвай дали можеш да клекнеш - до долу, с пети на пода. Огледай се и набележи кои дейности може да се вършат от клек. Пробвай. Аз ще пиша още по темата. To be continued. Доскоро!

Ако има около теб малки дечица, те ще ти подскажат движения, в които можеш да включиш клекове; дори не е нужно клековете да са до долу.

Ако има около теб малки дечица, те ще ти подскажат движения, в които можеш да включиш клекове; дори не е нужно клековете да са до долу.

ПОГЛЕД ОТВИСОКО

ПОГЛЕД ОТВИСОКО

ТАРЗАН ВКЪЩИ: ОРГАНИЧНА СИЛА И МОБИЛНОСТ

ТАРЗАН ВКЪЩИ: ОРГАНИЧНА СИЛА И МОБИЛНОСТ