13588942_10209923655227379_1512440740_o1.jpg
Здравей! Това е моят блог и тук ще споделям идеи за повече движение, по-добро хранене и изобщо нещица, които да вземеш по пътя си към по-добро здраве. Приятно пътуване!
СТРАСТ КЪМ ДВИЖЕНИЕТО: ПРЕДАЙ НАТАТЪК

СТРАСТ КЪМ ДВИЖЕНИЕТО: ПРЕДАЙ НАТАТЪК

Аз съм Ели Петкова и движението е моята страст. Във всякакви негови форми. Знам, че честичко си казваш: „Трябва да се движа повече!“. Това, обаче, не винаги се получава, а и какво ли точно означава? Искам да ти предам от моята страст и изследователски дух за търсене на по-добро здраве чрез движение. Моето убеждение е, че движението е живот.

През последните години аз не само успявам да се движа повече, но и изучавам движението. Преди около три години срещата ми с работата на Кейти Боуман и нейната програма Ресторативно движение (Nutritious Movement) ме разтърси. Отключи процеса на ново осъзнаване за себе си и за света, и търсене на естествено движение.

Създадох този блог, за да споделям преживяното и наученото по моя собствен път из джунглата на фитнес заниманията и движението. Тук съм, за да те мотивирам да се раздвижиш и ти, да излезеш от стандартната си рутина в ежедневието и да намериш място за повече движение и физическа активност.

  • В блога ще изследвам какво е естествено движение и достъпно ли е то за човек, който живее в града, работи по цял ден и си има куп задължения (и удоволствия). Ще търся КОЛКО и КАК е най-добре да се движи човек, за да бъде здрав. Ще хвърлям идейки за повече движение в ежедневието. Ще помагам да откриеш своята мотивация да се движиш повече.
  • Ще разказвам за подравняването на тялото, за да можеш да изследваш своите модели на движение и стоене.

Навлизайки в темата „движение“, аз малко по малко откривах моделите, които собственото ми тяло е възприело, за да се справи с липсата на сила и мобилност. Ще разкажа коя промяна най-много помогна да изчезнат болките в кръста покрай майчинството.

  • Ще изследвам каква сила и мобилност са необходими на тялото, за да функционира и се движи оптимално; за да може човек да практикува любимите си занимания без притеснения и травми.

Моето наблюдение е, че проблемите с тялото идват или от липсата на движение, или от еднотипни повтарящи се движения – тренировки, за които тялото не е съвсем готово.

  • Ще открехна вратата на замъка-затвор на нашето общество, с всички съвременни удобства, които всъщност лишават тялото от движение.

Навън е зима, но защо това трябва да пречи на разходката ми?

  • Ще те насърчавам да откриеш любима двигателна практика, която да те зарежда и вдъхновява.
  • Не на последно място, ще си говорим за хранене, защото нещата са свързани. Знам, че нетът прелива от разнородна информация. Аз ще дам различна гледна точка, противоположна на подхода „поредната диета“. Ще разглеждам въвеждането на нови „добри“ навици по такъв начин, че те да останат трайно в ежедневието на човек.

Днес, почти на 38 години – да, все така ми е трудно да повярвам – се чувствам по-добре и съм много по-силна, отколкото бях в двайсетте си. Вървя по своя път към повече движение и по-добро здраве. Заповядай на пътешествие с мен!

DSC03635.jpg
КОЛКО ХОДИ ЕДИН УЧЕНИК?

КОЛКО ХОДИ ЕДИН УЧЕНИК?

(НЕ) МОГА БЕЗ ТОКЧЕТА

(НЕ) МОГА БЕЗ ТОКЧЕТА