13588942_10209923655227379_1512440740_o1.jpg
Здравей! Това е моят блог и тук ще споделям идеи за повече движение, по-добро хранене и изобщо нещица, които да вземеш по пътя си към по-добро здраве. Приятно пътуване!
ДЕФОРМИРАН ПАЛЕЦ: ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

ДЕФОРМИРАН ПАЛЕЦ: ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

Ето тук можеш да прочетеш първата статия по темата, в която обяснявам защо палецът се деформира и защо е толкова важно да го върнем в правилната му позиция. А по-долу ще видиш необходимите стъпки за възстановяване подравняването и функцията на палеца, а покрай него – и на останалите структури в стъпалото.

Функцията или дисфункцията на палеца е следствие от начина, по който стоиш и се движиш, както и от обувките, които носиш. Тоест, има много много какво да се направи и поправи, за да заработят палецът и стъпалото оптимално.

СТЪПКИ ЗА РАБОТА

СТЪПКА 1: ПАСИВНО РАЗТЯГАНЕ НА МУСКУЛЧЕТАТА, които държат пръстите събрани. Ако палецът е силно деформиран, започни с внимателно подръпване в обратната посока, за да можеш малко по малко да възстановиш обема му на движение и да покажеш на тъканите какво искаш да се случи с тях. Когато е възможно, можеш да правиш „кракостискане“, да носиш My Happy Feet чорапчета, обувки Vibram Five Fingers или разделители за пръстите. От всички тези приспособления най-ефективно ще бъде онова, което имаш възможност да носиш най-продължително време.

1) Подръпване на палеца далеч от другите пръсти. Комбинирай с всякакво раздвижване и размачкване на палеца и стъпалото. 2) “Кракостискане”. 3) My Happy Feet socks - чорапчета, които разделят пръстите. 4) Vibram Five Fingers - минималистични обувки, които разделят пръстите. Не разполагам с разделители, които да покажа, но има много реклами на такива и могат да се видят и намерят.

1) Подръпване на палеца далеч от другите пръсти. Комбинирай с всякакво раздвижване и размачкване на палеца и стъпалото. 2) “Кракостискане”. 3) My Happy Feet socks - чорапчета, които разделят пръстите. 4) Vibram Five Fingers - минималистични обувки, които разделят пръстите. Не разполагам с разделители, които да покажа, но има много реклами на такива и могат да се видят и намерят.

Всякакъв вид мануална терапия върху крачетата ще окаже благотворен ефект – дали масаж/самомасаж, дали масаж с топка. Комбинирай с ходене върху пясък, върху тревичка и пръст, т.е. естествен терен. Всичко това ще помогне на тъканите да се събудят и да започнат да се раздвижват.

Това цялото нещо трябва да се допълни от промяна в средата. Коя среда? Средата, която обитават пръстите на краката – твоите обувки. Или:

СТЪПКА 2: СПИРАНЕ НА РЕДОВНОТО НОСЕНЕ НА ОБУВКИ С ТОК и ОБУВКИ, ЧИЯТО ПРЕДНА ЧАСТ Е ТВЪРДЕ ТЯСНА И ТИ СПЛЕСКВА ПРЪСТИТЕ ЕДНИ КЪМ ДРУГИ. Под „ток“ визирам повдигната пета над нивото на пръстите, независимо дали е платформа, дебел или тънък оформен ток.

Тази стъпка е най-трудна и някакси нефизически болезнена. Знам колко е важен начинът, по който изглеждаме днес, това да се впишем в работното място, да се харесваме, да бъдем елегантни… Кари Брадшоу вероятно по-скоро би си направила харакири, отколкото да хвърли любимите токчета. Но толкова са големи щетите от носене на токчета, че на въпроса „Може ли да не сменям обувките и само да правя останалите стъпки?“ ще отговоря така:

Точно тези любими обувки са довели до сегашното състояние на стъпалата и пръстите, и ще продължат да го влошават, ако и ти продължаваш да ги носиш. Ако действително искаш да внесеш промяна, трябва да го кажеш достатъчно ясно на тялото си, за да може то да задейства пък своите вътрешни механизми. Тук, тук и тук ще намериш още статии за стъпалата и обосновка за носенето на ниски обувки.

Стъпки 1 и 2 все още не са достатъчни. Те са равносилни на това да правиш само пасивен стречинг, без никакви други тренировки, и да очакваш мускулите ти да бъдат силни и добре работещи. Затова в някакъв момент трябва да преминеш към

СТЪПКА 3: АКТИВНА ГИМНАСТИКА ЗА МУСКУЛИТЕ НА СТЪПАЛАТА. Упражненията по-долу ще бъдат първите от този протокол. Те могат да бъдат отегчителни и фрустриращи, но се надявам да не се отказваш - прави ги вкъщи пред телевизора или докато си даваш почивка от някаква работа. Помагай си, ако трябва, с другата ръка и всеки ден практикувай раздалечаване и контролирано повдигане на пръстите.

1. Раздалечаване на пръстите един от друг (абдукция). След като си поработил/а по пасивния стречинг, започвай да опитваш активно, без външни приспособления, да раздалечаваш пръстите. И когато успееш да ги раздалечиш, започни следващата стъпка.

2. Повдигане на големия пръст (без да се подвива навън). Редувай с повдигане на всички останали пръсти, докато палецът е долу.

20180903_183742.jpg

СТЪПКА 4: ПОДРАВНЯВАНЕ НА ТЯЛОТО ПРИ СТОЕЖ – УСПОРЕДНИ СТЪПАЛА, ТЕЖЕСТТА НА ТАЗА – НАЗАД.

Обувките с ток автоматично поставят на ставата на палеца огромна част от тежестта на тялото, така че ако си изпълнил/а стъпка 1, тя много ще помогне. Оттам нататък ще те поканя да изчетеш останалите ми статии за стъпалата и да включиш подравняването и упражненията от тях. Както стана ясно, всичко в тялото е свързано.

Имаш ли оплакване от кръста - ще погледна палците и стъпалата ти. Врата, гърба? Къде са ти палците… Коленете и тазобедрените стави? Палците и стъпалата.

Оставам на разположение за всякакви въпроси и се надявам, че тези съвети ще намерят своя приемник – виждам огромен брой хора с деформирани палци на краката.

Съветите са общи и обясняват какъв е механизмът за възстановяване функциите на големия пръст и стъпалото. Както винаги предупреждавам, имаш ли здравословен проблем, болки, оплаквания, обърни се към лекар. Успех!

БАЛАНС НА ЕДИН КРАК ЗА НИНДЖИ

БАЛАНС НА ЕДИН КРАК ЗА НИНДЖИ

ГОЛЕМИЯТ ПРЪСТ ГОВОРИ: 3 ПРИЧИНИ ДА ГО ВЪРНЕМ НА МЯСТОТО МУ

ГОЛЕМИЯТ ПРЪСТ ГОВОРИ: 3 ПРИЧИНИ ДА ГО ВЪРНЕМ НА МЯСТОТО МУ